YÜNDEN İP YAPIMI-KÖK BOYAMA-KİLİM DOKUMA

 KİLİM DOKUYORUM


         Somut olmayan kültürel miras UNESCO tarafından desteklenmektedir. Türkiye'nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alan el sanatları geleneğinden dokumacılıktır.

          Kilimde şekillerin her birine motif denir. Motifler hayvansal, bitkisel, sembolik, geometrik şekillerde olabilir. Her bölgenin kendine ait motifleri vardır.


          Motiflerin bir araya gelmesiyle oluşan şekillere desen denir.

          Koyundan elde edilen yünün ip haline getirilmesi işlemine eğirmek denir. Eğirme işlemi eğircek adı verilen aletle yapılır.


           Elde edilen ipler kök boya ile boyanır. Kök boyaları bitki kökleri ve yapraklarının kaynatılması ve Güneş'te kurutulması ile elde edilir.


            Biz bu etkinliğimizde soğan kabuğu, zerdeçal, aynu sefa bitkisi, ceviz ve hibiskus kullandık. Ek olarak ağaç mürver meyvesinden kırmızı tonları , sütleğenin toprak üstü kısmından pastel sarı, zeytin yapraklarından limon sarısı, nar kabuğu ve ceviz birlikte kiremit rengi, adi ardıç yapraklarından yeşil renk, kayısı yaprağından limon sarısı renkleri ve tonları elde edilir.



         Motif ve desenler belirlendikten sonra yünden eğirilen ipler kök boyalarla boyanır ve kurtulur. Kilimler ıstar denilen dokuma tezgahlarında dokunmaya başlar.

         Keyifli bir etkinlik olduğunu söylemeliyim. Bizde 20x20 cm² tahtalarda kilimlerimizi dokuduk.



           Bu etkinlikte somut olmayan kültürel mirasımızı ,kök bitkilerini tanıdık. Motif ve desenleri araştırıp farklı kültürleri araştırdık. Özgün tasarımlar yaptık ve kilim dokumayı öğrendik.






            Kilimlerimizi DİKA-Tarih Vakfı- British Council ve Mardin Müzesi işbirliği ile sergiledik.





Proje detayları için linki ziyaret edebilirsiniz.

https://www.cultival.org/tr/proje-faaliyetleri/ogretmen-ve-ogrenci-atolyeleri








Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

TÜRLERİMİZİ KORUYALIM-SAVE OUR SPECIES

KODLAMAYI KEŞF@